Δελτίο Τύπου – Skills Swap
11 Ιανουαρίου 2021
‘Skills Swap’ Erasmus+ Υποστήριξη του τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού μέσω Ευρωπαϊκής συνεργασίας
Με ενθουσιασμό ανακοινώνουμε το νέο έργο Erasmus+ που συμμετέχουμε ‘Skills Swap’ που αφορά στον κλάδο της φιλοξενίας στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό έργο για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση Προσωπικού στον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού. Για τα επόμενα τρία χρόνια η ΔΗΜΗΤΡΑ θα συνεργάζεται με άλλους πέντε εταίρους στην Ευρώπη καθώς και με επιχειρήσεις στον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού.
Η Ευρώπη αποτελεί το νούμερο 1 τουριστικό προορισμό στον κόσμο καταγράφοντας 744 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις το 2019. Ο τουρισμός αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχοντας 25 εκατομμύρια έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ τo 2017 περισσότεροι από 13 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνταν σε οικονομικές δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό στην Ευρώπη. Ο κλάδος, ωστόσο, αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, όπως για παράδειγμα οι περιορισμένες ευκαιρίες εκμάθησης νέων δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους του κλάδου, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε περιορισμένες προοπτικές σταδιοδρομίας.
Σκοπός του ‘Skills Swap’ είναι να συμβάλει στην παροχή επιπλέον δεξιοτήτων στους εργαζόμενους του τομέα της Φιλοξενίας μέσω μίας πρωτότυπης προσέγγισης μαθητείας. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη προσέγγιση, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο εργοδοτών το οποίο θα συμμετέχει σε μια διαδικασία προσωρινής ανταλλαγής προσωπικού. Αρχικά, ο κάθε εργοδότης του δικτύου θα εντοπίζει τις επαγγελματικές δεξιότητες που υπάρχουν σε έλλειψη στο προσωπικό του. Στη συνέχεια, θα αποδεσμεύει τον εργαζόμενο από τη θέση εργασίας του για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (διάρκειας από μισή ημέρα έως δύο εβδομάδες), ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή του προσωπικού με κάποιον άλλο εργοδότη του δικτύου. Ο άλλος εργοδότης θα αναλάβει να εκπαιδεύσει τον εργαζόμενο στις επαγγελματικές δεξιότητες που του/της λείπουν. Στόχος αυτής της προσωρινής ανταλλαγής προσωπικού θα είναι η απόκτηση επιπλέον δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σύμφωνα με τις ανάγκες της βιομηχανίας.
Στο έργο συνεργάζονται πέντε εταίροι από τέσσερις χώρες (Αγγλία, Σουηδία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος). Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης της πανδημίας, η πρώτη συνάντηση των εταίρων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον προηγούμενο μήνα. Τα θέματα που συζητήθηκαν περιελάμβαναν τις λεπτομέρειες του έργου, τις αρμοδιότητες των εταίρων και τα επόμενα βήματα.