Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Οι ραγδαίες εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Blockchain, δημιουργούν νέες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της Δημόσιας Διοίκησης. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την καθημερινότητα και τη λήψη αποφάσεων, απαιτώντας προσαρμογή και σωστή διαχείριση. Σε αυτό το πλαίσιο, η ψηφιακή ηθική, η οποία αναφέρεται στις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές που διέπουν την υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αναδεικνύεται ως κρίσιμος παράγοντας. Για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης, η κατανόηση και εφαρμογή της ψηφιακής ηθικής είναι απαραίτητη για τη διαφάνεια, την προστασία των πολιτών και την αξιοπιστία των δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών.

Ωστόσο, για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε αυτές τις προκλήσεις, οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα στελέχη της  τοπικής αυτοδιοίκησης χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις. Είναι σημαντικό να παραμένουν ενημερωμένοι σχετικά με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και τις ηθικές τους επιπτώσεις, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις που ενισχύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση σε θέματα ψηφιακής ηθικής και τεχνολογίας είναι το κλειδί για την αποτελεσματική και ηθική διαχείριση των νέων αυτών εργαλείων, διασφαλίζοντας τη σωστή χρήση της τεχνολογίας προς όφελος της κοινωνίας.

Για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ανάγκη εκπαίδευσης δημοσίων υπαλλήλων και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης στις ψηφιακές τεχνολογίες και την ψηφιακή ηθική, έξι διακεκριμένοι φορείς από την Ευρώπη, υπό τον συντονισμό του Ιταλικού Υπουργείου Οικονομικών, δημιούργησαν ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το

Πρόγραμμα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε δημόσιους υπαλλήλους και υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις

απαραίτητες γνώσεις και να λάβουν επίσημη πιστοποίηση στα αντικείμενα της ψηφιακής ηθικής και τεχνολογίας. Έτσι, θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι να επιβλέπουν την υιοθέτηση ψηφιακών εφαρμογών στον δημόσιο τομέα, διασφαλίζοντας την ηθική συμμόρφωση και την αξιοποίηση της τεχνολογίας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Οι θεματικές ενότητες καλύπτουν σημαντικά ζητήματα, όπως τις βασικές αρχές της Ψηφιακής Τεχνολογίας και Ψηφιακής Ηθικής, τις βασικές αρχές του Ψηφιακού Δικαίου και τη σχέση Ανθρώπου και Τεχνολογίας. Επιπλέον, περιλαμβάνουν τεχνικές Διαπραγμάτευσης, Επιχειρηματολογίας και Διαπροσωπικής Επικοινωνίας, ηθική ανάλυση περιπτώσεων, καθώς και την ανάλυση της σύνδεσης της Ψηφιακής Τεχνολογίας με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, καθώς και  μεθόδους για την αξιόπιστη εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, συνολικής διάρκειας 140 ωρών, αποτελείται από 11 δίωρες διαδικτυακές διαλέξεις και 118 ώρες ασύγχρονης εκπαίδευσης. Η περίοδος υλοποίησης θα είναι από τον Οκτώβριο 2024 έως τον Μάρτιο 2025.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 60 στελέχη της δημόσιας διοίκησης από Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία και  Γαλλία (15 από κάθε χώρα)που θα πρέπει να είναι κάτοχοι Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών ή να έχουν τουλάχιστον 5 χρόνια προϋπηρεσία στον δημόσιο τομέα και να διαθέτουν άριστη γνώση Αγγλικών, καθώς το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί  αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα.

Στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν γνώσεις, θα μοιραστούν εμπειρίες και θα δημιουργήσουν ισχυρές επαγγελματικές διασυνδέσεις με συναδέλφους τους από άλλες χώρες, που θα ενισχύσουν την καριέρα τους και την επιρροή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα λάβουν ψηφιακό σήμα (badge) που θα επιβεβαιώνει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις συνολικές ώρες εκπαίδευσης, και θα ενταχθούν σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο επαγγελματιών ψηφιακής ηθικής.

Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Οι διαδικτυακές συνεδρίες θα διεξαχθούν από κορυφαίους επιστήμονες και επαγγελματίες στους τομείς της ψηφιακής ηθικής, τεχνολογίας και δικαίου. Μεταξύ αυτών είναι η Murielle Popa-Fabre, σύμβουλος AI, με εξειδίκευση στη σύνδεση τεχνολογίας και πολιτικής, ο Philip Robichaud, ακαδημαϊκός με εξειδίκευση στην ηθική και πολιτική οικονομία, ο Björn Fasterling, καθηγητής επιχειρηματικής ηθικής, με εξειδίκευση στην κοινωνική εταιρική ευθύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Jan Kleijssen, εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει διαπρέψει στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Η Maria Rebrean, εμπειρογνώμονας στην υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη, η Sofia Ranchordás με εξειδίκευση στο διοικητικό δίκαιο, ο Frank Lavadoux, με εμπειρία στη διαπραγμάτευση και τη διαπολιτισμική επικοινωνία, και η Catelijne Muller, πρόεδρος του ALLAI, με σημαντική συνεισφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική για την AI.

  Τίτλος Εκπαιδευτικής Ενότητας Εκπαιδευτής/Εκπαιδεύτρια Δίωρη Online εκπαίδευση:

12.00-14.00

1.         Βασικές αρχές της Ψηφιακής Τεχνολογίας (Διάλεξη) Marijn Janssen 31/10/24
2.         Βασικές αρχές της Ψηφιακής Ηθικής (Διάλεξη) Björn Fasterling 14/11/24
3.         Βασικές αρχές του Ψηφιακού Δικαίου (Διάλεξη) Maria Rebrean &

Catelijne Muller

12/12/24
4.         Σχέση Ανθρώπου και Τεχνολογίας (Διάλεξη) Imane Hmiddou &

Sofia Ranchordas

9/1/25
5.         Τεχνικές Διαπραγμάτευσης, Επιχειρηματολογίας και Διαπροσωπικής Επικοινωνίας (Διάλεξη) Frank Lavadoux 23/1/25
6.         Τεχνικές Διαπραγμάτευσης, Επιχειρηματολογίας και Διαπροσωπικής Επικοινωνίας (case study) Frank Lavadoux 30/1/25
7.         Ηθική Ανάλυση Περιπτώσεων (Διάλεξη) Margreet Stolper &

Imke Schreurs

13/2/25
8.         Ηθική Ανάλυση Περιπτώσεων (Case study) Margreet Stolper &

Imke Schreurs

20/2/25
9.         Βασικές Αρχές Ψηφιακής Τεχνολογίας και Σχέση με Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία και Κράτος Δικαίου (Διάλεξη) Jan Kleijssen &

Catelijne Muller

27/2/25
10.     7 βήματα προς την αξιόπιστη εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (Διάλεξη) Catelijne Muller 6/3/25
11.     7 βήματα προς την αξιόπιστη εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (Case study) Catelijne Muller 13/3/25

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:

  • Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας – Συντονιστής Προγράμματος.
  • Οργανισμός ALLAI (allai.nl), – Ολλανδία.
  • Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (EIPA) (http://www.eipa.eu/en/home/) –Ολλανδία,
  • Εκπαιδευτικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» (dimitra.gr) – Ελλάδα.
  • Πανεπιστήμιο EDHEC (edhec.com) – Γαλλία
  • Διεθνές Πανεπιστήμιο UNINETTUNO (uninettunouniversity.net) – Ιταλία

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες, με μόνο 15 διαθέσιμες θέσεις για την Ελλάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν  συμμετοχή μέχρι τη Παρασκευή 14/09/2024 και ώρα 12:00 μ.μ , στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://forms.gle/L2UwKMmWWPYtX2VA8

(Η δήλωση συμμετοχής είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή σας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.)

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Κα Αρετή Φουργκατσιώτη :

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: +30 210 8838540 E-mail: fourgkatsioti@dimitra.gr